Live Streaming fra Århus Universitet

I kølvandet på den øgede interesse, der har været for de naturvidenskabelige foredrag, er der nu mulighed for at se flere af slagsen sendt direkte fra Aarhus universitet.

Der kræves, udover interesse og et lyst hoved, ingen særlige forudsætninger for at kunne følge med i foredragene. Alle med interesse i at udvide deres horisont kan deltage og det er ganske gratis.

Der vil være en pause indlagt, med mulighed for at købe forfriskninger i Nicolai Café.


Foredragsrækken består af følgende:

06.02. kl. 19.00-21.00: Design af biomolekyler og nanorobotter

Foredrag ved lektor i biomolekylær nanoteknologi Ebbe Sloth Andersen, Interdisciplinært Nanoscience Center og Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.

Forskerne har nu afluret hvordan vores celler bygger avancerede biomolekyler. Hør om hvordan forskerne udnytter det til at designe robotter i molekylestørrelse som kan bruges til at opdage og rapportere om sygdomme og til at finde og dræbe kræftceller.

Foredraget er slut

20.02. kl. 19.00-21.00: På rumsafari blandt mælkevejens planeter

Foredrag ved professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Tag med på en svimlende opdagelsesrejse ud i Universet og hør om nogle af de fascinerende og helt anderledes verdener, som findes milliarder af kilometer borte. Aarhus-astronomerne deltager i NASA’s mission, TESS, hvor et nyt rumteleskop opsendes i 2018.

Foredraget er slut

27.02. kl. 19.00-21.00: Relativitetsteori og gravitationsbølger

Foredrag ved professor i relativistisk fysik Ulrik Uggerhøj, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Hør om de gravitationsbølger som Einstein forudsagde med sin relativitetsteori for 100 år siden, som for første gang blev målt i 2015 og som blev hædret med Nobelprisen i fysik i 2017. Hør også eksempler på hvor eksotisk vores Univers i virkeligheden er.

Foredraget er slut

13.03. kl. 19.00-21.00: Menneskedyret homo sapiens

Foredrag ved professor Peter Teglberg Madsen, Institut for Bioscience - Zoofysiologi, Aarhus Universitet.

Vi mennesker er et tilfældigt resultat af en broget evolutionsproces, og vi er en anatomisk rodebunke med lån af organer fra vores tidlige forfædre. Vores adfærd er i høj grad styret af menneskedyrets biologi og forhistorie og ikke vores frie vilje alene.

Foredraget er slut

20.03. kl. 19.00-21.00: Jordens og livets udvikling

Foredrag ved professor i geologi Minik Rosing, Geologisk Museum, Københavns Universitet.

Jordens udvikling har sat rammerne for livets udvikling, men de levende organismer har også påvirket Jordens geologiske udvikling ved at udnytte energien i Solens lys og overtage kontrollen med atmosfærens og oceanernes sammensætning og reguleret klimaet.

Foredraget er slut

10.04. kl. 19.00-21.00: Ig Nobel Prize: first laugh, then think

Lecture by the founder of the Ig Nobel Prize, Marc Abrahams, and three price winners.

The Ig Nobel Prize is awarded for “peculiar research” that at first make us laugh and then think deeply. Attend this lecture for a humor-filled dive into the prize-winning research and find the vital answers to e.g. “Can a Cat Be Both a Solid and a Liquid?”

Find billet her

17.04. kl. 19.00-21.00: Myrer

Foredrag ved seniorforsker i insekt- og planteøkologi Joachim Offenberg, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

Myrerne opfandt landbruget længe før mennesket opstod. De organiserer sig som superorganismer og er på flere måder mere succesfulde end mennesket. Hør hvordan forskerne er begyndt at udnytte myrernes egenskaber til bl.a. biologisk bekæmpelse af skadedyr.

Find billet her

01.05. kl. 19.00-21.00: Reward, prediction and brain dopamine

Lecture by professor of neuropsychiatry Ray Dolan, University College London, United Kingdom.

Evolution has hardwired the human brain to seek out rewards at all times. Be it food, sex or that next episode on Netflix, the human brain releases a chemical called dopamine to promote recurrence of pleasing activities. This raises the question: How essential is dopamine for mental function?

Find billet her