Live Streaming fra Århus Universitet

I kølvandet på den øgede interesse, der har været for de naturvidenskabelige foredrag, er der nu mulighed for at se flere af slagsen sendt direkte fra Aarhus universitet.

 

Der kræves, udover interesse og et lyst hoved, ingen særlige forudsætninger for at kunne følge med i foredragene. Alle med interesse i at udvide deres horisont kan deltage og det er ganske gratis - bortset fra foredraget om øl, da der vil være smagsprøver.

Der vil være en pause indlagt, med mulighed for at købe forfriskninger i Nicolai Café.


Foredragsrækken består af følgende:

06.10. kl. 19.00-21.00: Rejsen ud i rummet

Forelæser: professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet
Sprog: Dansk
Entré: gratis

Hvordan kommer rumsonder og satellitter egentlig op i rummet ? Hvilke baner anbringes de typisk i, og hvordan anbringes de der? Ja, det er raketvidenskab!
Hør om fysikken der gør at raketter kan hæve rumsonder og satellitter op fra Jordens overflade og accelerere dem i det lufttomme rum.

Find billet


27.10 kl. 19.00-21.00: Tang

Forelæser: seniorforsker i marin økologi Annette Bruhn, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet 
Sprog: dansk
Entré: gratis 

Under havets overflade vokser tang i et væld af forskellige farver, former og størrelser. Tangskovene, der vokser langs klodens kyster, er lige så vigtige i havets økosystemer som skovene er for livet på landjorden.

Find billet


03.11. kl. 19.00-21.00: Dybhavet - nyt fra en ukendt verden

Forelæser: Professor i biogeokemi Bo Barker Jørgensen, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet. Professor i biogeokemi Ronnie N. Glud, Biologisk Institut, Syddansk Universitet og Tokyo University of Marine Science and Technology.
Sprog: dansk
Entré: gratis 

Dybhavet dækker mere end halvdelen af Jordens areal og det meste er uudforsket. Dels er det meget vanskeligt at fortage målinger og indsamle materiale på havets største dybder, dels har man tidligere fejlagtigt troet at processerne i dybhavet ikke er vigtige for livsforholdene på Jorden.

Find billet


10.11. kl. 19.00-21.00: Smagen af øl

Forelæser: brygmester Zoran Gojkovic og Erik Lund, Carlsberg Laboratorium 
Sprog: dansk
Entré: 30 kr 

I dette foredrag vil du høre om gærens betydning for øllets aroma og om maltens indflydelse på øllets farve, smag og smagsholdbarhed. Du får også indsigt i humlens rolle som smags- og aromagiver, og forelæserne vil også diskutere brygprocessens betydning og hvordan man laver alkoholfrit øl.

Find billet


17.11. kl. 19.00-21.00: Tilblivelsen af det moderne menneske

Forelæsere: professor i DNA-forskning Eske Willerslev, Globe Institute, Københavns Universitet
Sprog: dansk
Entré: gratis

Molekylærbiologien har fundamentalt ændret vores forståelse af menneskets historie. Menneskets historie har vist sig at være langt mere dynamisk end vi troede. Derfor er langt de fleste landes befolkninger genetisk set et resultat af begivenheder der skete meget sent i menneskets historie.

Find billet


24.11. kl. 19.00-21.00: Grønlands indlandsis

Forelæser: professor i kvartærgeologi Nicolaj Krog Larsen, Globe Institute, Københavns Universitet. Professor i geofysik David Lundbek Egholm, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet.
Sprog: dansk
Entré: gratis

Vi hører ofte i medierne at Indlandsisen på Grønland smelter, og at en total afsmeltning ultimativt kan føre til en global stigning i havspejlet på op til 7 m. Men hvad ved vi egentlig om Indlandsisen? Hvor længe har den eksisteret? Hvad gemmer sig i grunden under isen? Og hvor følsom er isen over for klimavariationer? Det er nogle af de spørgsmål du får belyst under foredraget.

Find billet