Cinemateket Præsenterer: Orlando m. oplæg


 

Tilda Swinton yder en vild og imponerende indsats som den unge adelsmand Orlando, der af Dronning Elizabeth beordres til aldrig at ældes og derfor lever gennem fire århundreder – og skifter køn undervejs! – i Sally Potters filmatisering af Virginia Woolfs vidunderlige, feministiske røverhistorie.
Historien om den romantiske og androgyne figur, der oplever hjertesorg, venskab, stormende forelskelse, kønsdiskrimination og endelig frigørelse, fortælles med humoristisk vid, nærhed og elegance. Men ’Orlando’ er meget mere end blot en periodefilm. Fortællingen handler om ’nu-hed’, og fiktionen brydes ved, at Orlando henvender sig direkte til kameraet og inddrager tilskueren i absolut fortrolighed.

Potter er loyal mod Virginia Woolfs modernistiske roman fra 1928, men tager sig samtidig store kunstneriske friheder. Hun smider ekstra kul på kønsdiskussionen ved at lade en mand spille Dronning Elizabeth, og forlænger handlingen fra 1928 til 1992, fordi det netop var Woolfs pointe at aktualisere fortællingen ved at lade den slutte i nutiden.

 

  • Spilletid:
    Genre:
    Censur:
  • 94 min.