Festen m/introduktion af Tina Pedersen


 

Thomas Vinterberg, Danmark, 1998

Thomas Vinterbergs prisvindende familiedrama ’Festen’ – Dogme #1 – var den første og måske allerbedste i rækken af dogmefilm, som ramte alverdens lærreder fra slutningen af 1990’erne. Den har 20 års jubilæum og præsenteres i en spritny digital udgave. Oplagt til en aften med film og foredrag.

De fire dogmebrødre Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Kristian Levring og Søren Kragh-Jakobsen offentliggjorde i 1995 Dogme95, et manifest og et 'kyskhedsløfte', som varslede et nybrud i dansk (og siden international) film. Håndholdt kamera, naturligt lys og nul musik var nogle af de grundlæggende regler, der skulle arbejdes efter i bestræbelsen på at forenkle filmproduktionen og komme ind til fortællingens og skuespillets kerne.

'Festen' tog fornemt dogmet på ordet – og verden med storm – med sin fortælling om en familiekomsammen, hvor skeletterne rasler ud af skabet: På landevejen mellem de danske marker går Christian. Han er taget hjem fra sit hus i Frankrig for at fejre sin far Helges 60 års fødselsdag. Inden længe bliver han samlet op af sin grovkornede lillebror, Michael, som smider kone og unger ud af bilen for at kunne køre sin bror til faderens stort opsatte banket. Her samles familien i løbet af nogle timer, og vi ledes langsomt ind i en malstrøm af intriger og problemer.

En af 1990'ernes allerbedste film og et scoop for Thomas Vinterberg og Dogmemanifestet. ’Festen’ har modtaget et hav af priser verden over – blandt andet juryens specialpris i Cannes. I 2008 modtog Vinterberg en særlig hæderspris ved European Film Awards for sin rolle som medstifter af Dogme 95.

Filmen vises i samarbejde med Psyk Info. Som optakt til filmen, vil 'en af os ambassadør' Tina Pedersen fra Psyk Info fortælle sin historie om at blive udsat for overgreb i barndommen og udvikle en psykisk sygdom for til sidst at komme sig og leve et godt og indholdsrigt liv.

 

  • Spilletid:
    Genre:
    Censur:
  • 106 min.
    Dogmefilm
    Dogmefilm